Kuinka kauan kattoremontti kestää? Häiritseekö se asumista, ja mitä kaikkea siellä katolla tapahtuu? Pähkinänkuoressa voisi sanoa, että huoli pois: kattoremontin aikana voit asua kotonasi kuten ennenkin.  Uuden katon asentaminen vie ammattilaisilta tyypillisesti vain noin yhden viikon ajan.

Materiaalien toimitus

Urakkasopimuksessa sovitaan uuden katon asennusaikataulu. Kateprofiilit ja muut asennustyössä tarvittavat materiaalit toimitetaan rakennuspaikalle ennen töiden aloittamista. Asennuspäällikkö ilmoittaa ennakkoon materiaalien toimitusajan ja sopii paikan, johon ne puretaan odottamaan asennusta.

Vanha kate puretaan alta pois

Kun työmiehet saapuvat tontille, he tekevät tarvittavat valmistelut ja suojaukset sekä pystyttävät rakennustelineet talon ympärille. Sitten alkaa varsinaisen katolla työskentelyn ensimmäinen vaihe: vanhan vesikatteen purkaminen. Vanha katemateriaali ja muu rakennusjäte kerätään siirtolavalle, josta se aikanaan viedään kierrätykseen tai muuhun jatkokäsittelyyn.

Vanha kate voidaan joissakin tapauksissa jättää uuden katon alle. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun entinen kate on ehjä ja painumaton huopakatto.  Yleensä vanha kate puretaan, ja se on järkevää senkin vuoksi, että kattorakenteiden kunto voidaan tarkistaa, mahdolliset korjaustoimet tehdä ja yläpohja tarvittaessa lisäeristää ennen uuden katon asentamista. Esimerkiksi yläpohjan painaumat oikaistaan ja varmistetaan, että ullakko tuulettuu riittävästi.

Ruoteet, rimat ja aluskate uusitaan

Ensimmäiseksi vanhan kattopohjan päälle asennetaan pystyruoteet ja niiden päälle aluskate. Aluskatteen tarkoitus on kanavoida peltikatosta tiivistyvä kosteus oikein ja ohjata se pois rakenteista. Aluskatteella varmistetaan luonnollisesti myös katon vesitiiviys johtamalla pois esimerkiksi myrskyn voimasta katteen alle mahdollisesti päässyt vesi. Aluskate asennetaan vaakasuunnassa räystäältä alkaen ja kohti harjaa edeten.

Aluskatteen päälle asennetaan tuuletusrimat. Aluskate jää siis pystyruoteiden ja tuuletusrimojen väliin, jolloin ilma virtaa aluskatteen molemmin puolin ja kosteus pääsee haihtumaan. Ruodelaudat tulevat tuuletusrimojen päälle vaakasuorassa ja ne asennetaan kateprofiilin mukaisella asennusvälillä. Tämän jälkeen kattopohja viimeistellään asentamalla tarvittavat otsalaudat räystäille.

Keskeneräinen katto suojataan aina pressuilla sateen varalta.

Kun kattopohja on valmis, sen päälle asennetaan varsinainen katemateriaali ja kyseiselle kateprofiilille sopivat listat harjalle, räystäille ja lappeiden reunoille.

Viimeistelyä vaille valmis

Kun uusi vesikate on paikallaan, katto onkin viimeistelyä vaille valmis. Lopuksi katolle asennetaan sadevesijärjestelmä, piipunpellit ja -hatut sekä kattoturvatuotteet kuten tikkaat, kattosillat ja lumiesteet.

Kun katto on valmis, työmaa siivotaan ja asiakkaan kanssa suoritetaan urakan luovutustarkastus. Sitten uusi katto palveleekin vuosikymmenien ajan.

Ammattilaisten käsissä kattoremontti hoituu sutjakasti ja huolella alusta loppuun. Mikä tahansa mietityttääkin, kysy meiltä! Vastaamme mielellämme.

Ota yhteyttä


Kiinnostuitko tuotteistamme? Jätä puhelinnumerosi tai soita meille.

Voit ottaa meihin yhteyttä

sähköpostitse: myynti(at)poimukate.fi
puhelimitse: 0400 1700 20

Olemme avoinna arkisin klo 7.30-16.00.