Lunta tulla tupruttaa – muista turvallisuus katolla!

Katolle kertyvän lumikerroksen paino saattaa askarruttaa runsaslumisina talvina. Onko siitä vaaraa rakennukselle, ja pitäisikö lumia pudottaa katolta vai odottaa, että kevätaurinko sulattaa?  Katoilta putoava lumi ja jää voi myös olla vaaraksi kulkijoille.

Muista muutama tärkeä turvallisuusseikka ja kattoturvatuotteet, niin katolla on turvallista tehdä huoltotoimia vuoden ympäri, eikä putoava lumi pääse aiheuttamaan vaaratilanteita.

Pientalot eivät kuulu riskiryhmään

Lumen painon kannalta ajateltuna pudotushommiin ei yleensä tarvitse lähteä. Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät ole riskikohteita kantavuuden suhteen. Pientaloja riskialttiimpia ovat esimerkiksi suuret hallit, joilla on laaja-alainen katto. Niissäkin sortumia tutkittaessa on havaittu, että syynä on yleensä ollut suunnittelu- tai rakennusvirhe.

Joissakin tapauksissa lumen pudottaminen voi olla tarpeen, esimerkiksi jos putoava lumi vaarantaa turvallisuutta tai jos lumi kertyy katolle hyvin epätasaisesti esimerkiksi eritasoisille lappeille tai katon sisäkulmiin. Myös liitoskohtien ja läpivientien kuntoa kannattaa tarkkailla.

Varmista oma ja muiden turvallisuus

Katon romahtamista isommat riskit liittyvät ihmisten liikkumiseen katolla tai talon ympärillä. Lumen pudottajille sattuu onnettomuuksia tai lunta ja jäätä putoaa talon vieressä kulkevan ihmisen päälle. Näitä vaaratilanteita estät pienellä vaivalla hankkimalla katolle riittävät lumiesteet, käyttämällä sopivia turvavälineitä ja kiinnittämällä muutenkin huomiota katolla liikkumisen turvallisuuteen.

Jos näyttää siltä, että lumi on parempi pudottaa, huomioi ennen töihin ryhtymistä sekä oma että toisten turvallisuus. Käytä aina työskennellessä turvavaljaita ja varmista, että pudottaminen ei vaaranna muita ihmisiä, eläimiä eikä muutakaan omaisuutta. Käytä turvaköyden kiinnityspisteinä vain tukevia rakenteita, kuten sellaista kattosiltaa, joka on hyväksytty turvavälineiden kiinnityspisteeksi.

Lunta pudotettaessa on työskenneltävä niin, ettei pudottaminen vaurioita vesikatetta eikä muitakaan rakenteita. Jätä katolle aina noin kymmenen sentin lumikerros – näin vältyt kolhimasta vesikatteen pintaa.

Jos katolle kiipeäminen epäilyttää, kutsu ihmeessä ammattilainen pudottamaan lumet.

Lumiesteet suojaavat kulkijoita

Rakentamismääräysten mukaan kulkuväylien ja sisäänkäyntien kohdat suojataan katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Tämä tapahtuu käyttämällä sopivia lumiesteitä. Lumiesteiden määrässä ja sijoittamisessa on myös huomioitava valmistajan mitoitusohjeet. Näin varmistetaan, että esteet hoitavat tehtävänsä ja pysyvät katolla eivätkä ne irtoa lumen mukana ja samalla vauriota vesikatetta ja muita rakenteita. Lumiesteitä ei kannata laittaa sellaisille lappeille, joilta putoava lumi ei aiheuta vaaraa tai muuta haittaa.

Meiltä Poimukatteelta saat lumiesteet ja muut kattoturvatuotteet, jotka sopivat yhteen kattosi kanssa, turvaavat liikkumisen katolla ja täyttävät viranomaisten antamat määräykset.

Poimukatteen porukka toivottaa kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta!

Ota yhteyttä


Kiinnostuitko tuotteistamme? Jätä puhelinnumerosi tai soita meille.

Voit ottaa meihin yhteyttä

sähköpostitse: myynti(at)poimukate.fi
puhelimitse: 013 2525 300

Olemme avoinna arkisin klo 7.30-16.00.