Olipa kyseessä uudiskohde tai saneeraus, kattomateriaalin valinnassa täytyy ottaa huomioon muutamia olennaisia asioita. Näitä ovat muun muassa katon muoto, väritoive, huollon helppous, talon sijainti ja tyyli - ja tietysti budjetti. Katon rakenne ja kaltevuus saattavat rajoittaa valinnan mahdollisuuksia, ja varsinkin tavallisuudesta poikkeavan ja monimuotoisen katon kohdalla kannattaa pyytää asiantuntija katsastamaan tilanne heti alkuvaiheessa.

Valinnanvapautta suitsivat usein myös alueelliset rakennusmääräykset, jotka voivat sanella sekä muodon että värivaihtoehdot - mikä selittää mm. uudisalueiden kaikkien talojen samanväriset katot.

Vuosikymmenten investointi

On hyvä muistaa, että katto on pitkäaikainen investointi, ja valinta kannattaa tehdä huolella. Muutaman tonnin säästö voi koitua pitkässä juoksussa kalliiksi. Jos haluaa pelata varman päälle, valitsee katon, jolle myönnetään pitkä takuu sekä työn että materiaalin suhteen. Tästä aiheesta enemmän edellisessä blogikirjoituksessamme.

Taloa pitää huoltaa, eikä katto ole poikkeus. Teräskatto on muita materiaaleja helpompi pitää puhtaana, eikä se kerrytä likaa tai roskia samalla tavalla kuin vaikkapa tiili- tai bitumikatto (palahuopa). Katon likaantumiseen vaikuttaa paljon muun muassa se, onko talon vieressä puita, joista putoaa lehtiä ja roskaa katolle ja ränneihin.

Edullisin ei välttämättä ole halvin

Bitumikatto mielletään yleensä materiaaliltaan edullisimmaksi, mutta se vaatii allensa yhtenäisen alusrakenteen. Kustannuksia syntyy lisäksi vanhan katon purkamisesta, vaikkakin joissain tapauksissa uusi katto on mahdollista tehdä entisen päälle. Huopa toimii samoin aluskatteena myös teräkselle tai tiilille. Tasakatoille bitumi on usein ainoa vaihtoehto, mutta jos katossa on vähänkin kaltevuutta (yli 1:10), myös muut materiaalit ovat mukana valikoimassa.

Teräskatto on kolmesta materiaalista äänekkäin, mutta moni pitää esimerkiksi sateen ropinaa toisaalta rauhoittavana ja kodikkaana. Pystysaumakatteissa (konesauma ja Nostalgia) tuuliäänet saadaan pois äänieristysnauhalla. Teräskatto on selkeästi nopein asentaa, ja sen saa paikalleen muutamassa päivässä - näin asennustyö voidaan usein ajoittaa hyvien säiden aikaan.

Kaikissa kattomateriaaleissa on useita vaihtoehtoja. Teräskatoissa voi valita joko mieluisimman useasta eri profiilista tai kestävyydeltään lyömättömän konesaumatun katon. Tiiliä tehdään betonista ja savesta polttamalla, ja palahuopaa on sitäkin moneen lähtöön.

Tarkasta kunto joka kevät

Katon kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti - etenkin tiili- ja bitumikaton kohdalla säännölliset tarkastukset kannattaa aloittaa varsin pian, vähintään hyvissä ajoin ennen takuuajan umpeutumista. Varsinkin talven jälkeen kannattaa katolla käydä pyörähtämässä. Huoltoliikkeiden tilastoissa tiilikatot ovat piikkipaikalla.

Peltikaton eduksi voi laskea sen, että lumet tulevat liukkaasti alas - joskus niin liukkaasti, että kannattaa olla varovainen. Lumiesteitä onkin syytä asentaa kaikkiin turvallisuuden kannalta kriittisiin paikkoihin ja niiden määrä arvioitaessa pitää jo lähtökohtaisesti huomioida lumen aiheuttamat rasitukset.

Tärkeintä valita luotettava toimija!

Hyvän katon saa päänsä päälle materiaalista riippumatta, mutta valitettavasti niin saa huononkin. Tärkeintä on valita luotettava toimija, joka huolehtii, että materiaalit ovat laadukkaita ja että asennus tehdään huolella.

Luotettavan toimijan tunnet myös monipuolisesta palvelusta: esimerkiksi meillä Poimukatteella palveluvalikoima ulottuu materiaalitoimituksista (teräskate tarvikkeineen ilman asennusta) aina vaativiin konesaumakaton asennuksiin asti - ja kaikkeen siltä ja väliltä. Kysy lisää, autamme mielellämme!

Hyvää loppukesää ja poutaisia katonrakennuskelejä!

Ota yhteyttä


Kiinnostuitko tuotteistamme? Jätä puhelinnumerosi tai soita meille. Autamme sinua suunnittelussa ja ohjaamme sinut oikealle jälleenmyyjälle.

Voit ottaa meihin yhteyttä

sähköpostitse: myynti(at)poimukate.fi
puhelimitse: 0400 1700 20

Olemme avoinna arkisin klo 7.30-16.00.